|
Ezévtől egy új
gondolatot szeretnénk elindítani, ez pedig a "szívbarát" táplálkozást
kívánja támogatni, hiszen a gombák a szívbetegek diétájában előkelő helyet
foglalnak el. Minden egyes "szívbarát" receptünk elé elhelyezzük
a szívecskét, felhívva ezzel is a korszerű táplálkozásra a figyelmet!
A nálunk vásárolt termékekből készített étel receptjeiket, amennyiben megosztják velünk minden hónapban jutalmazzuk egy meglepetéssel!
Húsvéti tojásos gombasaláta 
Hozzávalók:
8 db főtt tojás
csemege erdeigomba tokaji furmint borecetes salátalében ( 314 ml üveggel)
1/2 kg burgonya
Majonéz
Só, bors, balzsamecet
Elkészítés:
A keményre főtt tojásokat felkarikázzuk ( természetesen héjuk nélkül)
A hajában főtt burgonyát lehámozzuk és szintén karikákra vágjuk. Az ecetes gombáról leszűrjük a levet.Ezt felhasználhatjuk levesek savanyítására.
Ezeket tálban óvatosan összekeverjük.Szívbarát majonézt, izlés szerint sót, borsot, evőkanál balzsamecetet adunk hozzá.
A salátát akár magában is, de főtt sonkával is fogyaszthatjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT !
Tavaszi saláta galagonya levéllel 
Hozzávalók:
Tetszés és igény szerint főtt krumpli, lilahagyma,medvehagyma, galagonyalevél,kakukkfű,ibolyavirág, repkény hajtások, dió vagy mogyoró olaj, balzsamecet
Elkészítés:
Hajába főtt krumplit héjjazzunk le, szeljük fel vékony szeletekre tegyük egy salátás edénybe.Hozzáadunk egy fej lilahagymát , melyet hajszálvékony karikára vágunk , szaporíthatjuk medvehagyma levéllel is. Végül az apróra vágott megmosott zsenge galagonylevelek kb. egy maroknyi kerül hozzá.
Rázzuk össze a krumpis saláta egyveleget és készítsünk hozzá dresszinget. Javasolunk hozzá 1-2 evőkanálnyi dió vagy mogyoró olajat, egy kanálnyi balzsamecetet vagy fehérborecetet. Apróra tört kakukkfüvet kevés korianderrel fűszerezzük. Rázzuk össze, mostmár a dresszinggel együtt a salátát és tegyük félre hűtőszekrénybe egy-két órára legalább összeérni.
Ibolyavirággal, repkény hajtásokkal díszítsük. Magába fogyasztva is kitűnő vitamincsemege.
 Kucsmagombás krémleves
Hozzávalók 4 fő részére:
25 dkg cseh kucsmagomba
1 evőkanál ízvarázs
1-2 db babérlevél
Csipetnyi só
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
15 dkg sajt
Elkészítése:
Párolóedényben 5 percig pároljuk a befűszerezett
kucsmagombát.
Ezután a kb. 8 dl pároló vízbe tesszük a gombácskákat
( a babérlevél nélkül ).
Turmixolás következik mindaddig, míg a gombák megfelelő
péppé törnek.
A homogén levet felfőzzük és sűrítjük a tejszínben
elkevert liszttel.
Forrás után kész a leves. Ízlés szerint sóval őrőlt
borssal ízesíthetjük.
Tálalás:
A tányér aljára sajtot reszelünk, rámerjük a krémlevest.
Az élvezetek fokozására pirított zsemlekockát kínálunk
hozzá.
JÓ ÉTVÁGYAT
Rizottó is készíthető ebből az ízletes gombából, receptje a bulguros gomba zöldségekkel címmel megtalálható.
Töltött lapi Kriszti módra
Hozzávalók 4 személyre:
12 db martilapu levél
25 dkg darált hús tetszés szerint
15 dkg barnarizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
olaj
rántás készítéséhez liszt
fűszerek :só, bors, pirospaprika, kakukkfű, zeller levél, cukor,
8 db közepes főzőburgonya
sűrített paradicsom
Elkészítés:
Folyó vízzel megtisztítjuk a lapi leveleket a bolyhoktól, szárazra töröljük. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsózzuk, fűszerezzük és fedő alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a rizst megfőzzük, szintén kihűtjük. Az elkészült darált húst és a rizst a tojással összedolgozzuk és a lapi leveleket megtöltjük az ábrák alapján. Pároló edényben kb .10-15 perc alatt készre pároljuk. A burgonyát tetszés szerint aprítjuk és sós vízben megfőzzük. A sűrített (házi ) paradicsom pürénk mennyiségével megegyező vízzel hígítjuk, sózzuk kicsi cukrot adunk hozzá és a zeller levéllel feltesszük főni, hogy az ízek összeérjenek. Készítünk egy világos rántást az olajjal és egy kis rétesliszttel, reszelt hagymával. Besűrítjük a paradicsomszószunkat egyszer felforr és kész.
Tálalás: fehér tányérra holmozva szép magyar színt varázsolhatunk asztalunkra.
Megjegyzés: a martilapu /Tussilago farfara)ősidők óta használt népi gyógyászati növény. Gyógyítja a légzőszervi megbetegedéseket, asztmások, görcsös köhögések csillapítója, a gyomor és bélfekélyre is jó hatással van. Egyes területeken szárított levelét pipába tömve is füstölik. Magas cink tartalmának egészség élettani hatása köztudott.
Jó étvágyat !
vargánya gombaporból pástátom
Hozzávalók:
25 dkg margarin
3- 4 teáskanál gombapor
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
ízéls szerint só, őrőlt bors, mustár
Elkészítés:
A vöröshagymát pépesre lereszelem, a fokhagymát szétzúzom.
A margarinhoz hozzákeverem a gombaport és a hagymákat.
Ízesítem és az egészet jól átkeverem.
Egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízek kiteljesedjenek.
Kenyérre, pirítósra akár egy esti vacsorához vörös borral kísérve ajánljuk.
Jó étvágyat kívánunk!.
Vörösboros vadkacsa, kucsmagombával, kökénymártással.
A két megtisztított madár mellét szalonnával tűzdelem és
egy napra olajos pácban, hűvös helyre teszem.
Olajos pác
1 dl olaj / 50-50% ét és olíva/
1/2 dl száraz vörösbor
1 evőkanál mustár
1 mokkás kanál kakukkfű
1 mokkás kanál bazsalikom
2 gerezd reszelt fokhagyma
4-5 szem összezúzott boróka bogyó
vegeta, őrölt bors
Elkészítés:
A pácból kivett madarakat tepsibe helyezzük, melléjük 1 db darabolt sárgarépát,
1 fej négyfelé vágott vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, valamint 20g szárított
kucsmagombát teszünk. Belsejükbe 1/2 almát és egy darabka póréhagymát "dugunk".
1 dl jóféle száraz vörösbort, a páclevet és 1 dl húslét /lehet kockából/ öntünk alájuk.
A madarakat baconnal borítjuk és a tepsit alu fóliával fedve 180 fokra előmelegített
sütőben kb. 1 1/2 óra alatt készre pároljuk. A végén fólia nélkül pirosra sütjük.
A megmaradt pecsenye levet kökény lekvárral, 1 dl vörösbor és tejszín hozzáadásával,
kevés étkezési keményítővel mártássá sűrítjük.
Krokett, hagymás tört burgonya, vagy röszti és természetesen kökény lekvár illik hozzá.
Azzal a vörösborral fogyasztjuk amelyikkel sütöttük.
Jó étvágyat kíván hozzá: Vendli Péter Etyekről.
  
Kökénylekváros párnácska
Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
30 dkg liszt
12.5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojás
2 teáskanál sütőpor
1 csg. vaniliás cukor
2 evőkanál rum
1 üveg kökénylekvár
Elkészítés:
Keverőtálba a lágy margarint a két tojással , porcukorral és a vaniliáscukorral kikeverjük.
A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd hozzáadjuk. A robotgép gyúró pálcáival pár percig dolgozzuk, majd kézzel egy cipóvá formáljuk.
Fél órára fóliába téve hűtőszekrénybe pihentetjük.
Lisztezett gyúrótáblán vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 5x3.5 cm téglalapokat készítünk. A párnácskák felének közepére kevés kökénylekvárt teszünk, majd befedjük egy másik párnácskával, kicsit összenyomjuk a széleket, hogy sütéskor ne nyíljanak szét.
Sütőpapírral kibélelt tepsire egymás mellé helyezve 10 percig sütjük középen 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon. Ne barnuljon , mert akkor száraz lesz a sütemény.
Sütőből kivéve forrón porcukorral megszórjuk.
Frissentartó müa. dobozban sokáig eláll.
Jó sütést !
  
Kökényes- mákos kelt csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
5 dkg élesztő
10 dkg vaj v. margarin
5 dl tej
10 dkg mascarpone sajt ( áttört tehéntúróval is helyettesíthető )
15 dkg kristálycukor
1.1 kg liszt
Késhegynyi sáfrány, csipet só
Töltelékhez:
30 dkg darált mák
30 dkg porcukor ( vagy barnacokor )
15 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2-3 csg. vaníliás cukor
1.5 dl tej
Töltelékhez: 1 üveg kökénylekvár
Lekenéshez: 1
tojás
Elkészítés:
Langyos tejbe (2 dl ) az élesztőt elmorzsoljuk, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk.
Egy nagy tálba tesszük a maradék langyos tejet, melyben először elkeverjük a
sáfrányt, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, mascarpone sajtot, végül a lisztet.
Ezt jól kidolgozzuk. 40 percen keresztül langyos helyen letakarva kelesztjük.
A töltelék elkészítésekor a tejet felforraljuk, kihűtjük. Hozzákeverjük a mákot,
cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot,mazsolát. Hűtőbe tesszük a felhasználásig.
Ezután a tésztát kinyútjuk majd a kökény lekvárral megkenjük, és a mákos töltelék
kerül rá.
Szorosan feltekerjük, és kb. ujjnyi vastagságura felszeleteljük.
Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra a csigákat elhelyezzük távol egymástól és még
20 percig meleg helyen továbbkelesztjük.
Ezután a felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben közepesnél erősebb
lánggal 200 fokon, illetve légkeveréses sütőben 180 fokon kb.25 percig sütjük.
Aki nem szeret vagy még nem sütött beiglit, annak biztos sikert fog aratni ez
a sütemény.
Nálunk karácsonykor nagy sikere van!!!
Próbálja ki !
Jó étvágyat !
   

Kökény gyümölcsleves
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kökény
4-5 db édes alma
2 narancs szelet karikára vágva
1 dl tejszín
2 evőkanál rétesliszt
Szegfűszeg, fahéj, vaníliás cukor, só ízlés szerint
Elkészítés:
A kökény megtisztítjuk az esetleges szennyeződésektől, szárdarabkáktól.
1.5 l vízbe feltesszük főni a kökényt. Az almákat cikkekre vágjuk, majd hozzáadjuk
a narancsszeletekkel együtt. Fűszerezzük.
Ha az almánk megpuhult, elkészítjük a habarást a liszttel és a tejszínnel.
Behűtve tálaljuk. Tejszínhabbal és kökényszemekkel díszíthetjük.
Jó étvágyat !
Erdei lekvárok aludttejjel
Hosszú évek óta lehet boltokban vásárolni lekváros joghurtokat.
Próbálkozzunk meg mi is ilyen finomságok elkészítésével , így megspórolhatunk egy csomó fölösleges tartósítószer, antioxidáns kényszerű beszerzését és bevételét!
Mi így készítjük!
Veszünk frissen fejt tehéntejet. ( Ilyet nem csak falun lehet szerezni, hanem a városi piacokon is megvásárolhatók). 2-4 dl- ként szétöntjük és meleg helyen megaltatjuk a tejet.
A tejben lévő élesztő gombák ezt a műveletet max. 1 nap alatt elvégzik. Az aludttej a hűtőben több napig tárolható , hiszen a képződött tejsav természetes úton tartósít.
Felhasználáskor az aludttejünket lefölözzük, íg nem lesz zsíros a finomságunk. ( A zsírt különböző ételekhez fel lehet használni, nem muszáj kidobni.)
2 dl aludttejhez 1 evőkanál tetszés szerint vagy som, kökény, bodza, szeder, stb lekvárt adunk és már fogyaszthatjuk is, akár összekeverve, akár nem.
Ha ez így ízlik, valószínű pár éven belül csődbe megy egy- két tartósítószer gyártó multi, no meg erősebben fogja szorítani a gazdasági válság a tejfeldolgozó üzemeket is.
Jó étvágyat hozzá!
A fent leírt recept túróhoz is jól illik, - mi tejfölös illetve aludttejes túróval szoktuk készíteni, sőt: Camember sajttal is kiválóak erdei lekvárjaink!
Szilveszteri ajánlatunk
Lencsés
gombasaláta:
Hozzávalók:
50dkg megtisztított lencse
10dkg szárított potypinka vagy 1üveg (720ml) Ecetes
potypinka
2 fej lilahagyma
Só, cukor, bors, borecet vagy balzsamecet, ízvarázs,
olíva olaj, paradicsom
Elkészítés:
Feltesszük főni egy kis lábaskába a lencsét egy csapott
evőkanál ízvarázs hozzáadásával, főzési idő max.15 perc.
Amíg fő a lencsénk, langyos vízbe áztatjuk a szárított
potypinkát. 20 perc elteltével, akár az áztató vízben
is, puhára főzzük, kb.15-20' -ig. Közben felkarikázzuk a
lilahagymát, enyhén besózzuk, cukrozzuk, borsozzuk és
állni hagyjuk. Salátalevet készítünk a borecet v.
balzsamecet, só, cukor hozzáadásával. Kóstolgatva
ízesítjük, vigyázva arra, hogy ne legyen túl markáns az
íze! Végül salátás tálba szűrjük a megfőtt lencséket és
a gombát.Óvatosan összekeverjük, a lilahagyma karikákat
a tetejére tesszük és leöntjük a salátalével. Annyi
levet teszünk hozzá, hogy ellepje a hagymakarikákat.
A tálat paradicsom szeletekkel díszíthetjük, néhány csepp
olíva olajjal fényesítjük. 1-2 óra , de akár 1 nap
állás után az ízek kiteljesednek és fogyasztható.
Ez a finomság rostban, fehérjében, vitaminban gazdag,
szénhidrátot kis mértékben tartalmaz csak. Köretnek,
főételnek is javasoljuk! Meg lehet próbálni a lencsét babbal helyettesíteni, ez is isteni étel, de ez
esetben javasoljuk a szárazbab legalább 1 éjszakai
előáztatását és a főzési idő is hosszabb!
Gombasaláta
virslivel és krumplival
Hozzávalók:
5dkg szárított potypinka
5dkg szárított Fűszergomba
20dkg baromfi virsli
50dkg salátának való burgonya
2 fej lilahagyma esetleg fokhagyma is
Só, bors, babér, borecet, almaecet, balzsamecet, őrölt
pirospaprika
Elkészítés:
Áztassuk be kb. 20 percre langyos vízbe gombáinkat.A
beáztatott gombáinkat sós, babéros vízben 20 percig
főzzük. Mossuk meg a krumplit és héjjában főzzük , ne
túl puhára.
Forraljunk vízet, dobjuk bele a lobogó vízbe a virsliket
és addig főzzük, míg ismét nem kezd forrni a főzővíz.
Tisztítsuk meg a hagymánkat és karikázzuk fel. A
felkarikázott hagymát enyhén sózzuk, cukrozzuk,
borsozzuk. Miután az előkészületek megtörténtek,
hámozzuk meg a főtt burgonyát és vágjuk fel 0.5cm-es
karikákra.Helyezzük salátás tálunkba, ezután a főtt
gombákat rárétegezzük a krumplira, majd a karikára
vágott virslivel ugyan ezt tesszük. Végül a
hagymakarikák következnek! Salátalevet készítünk só,
cukor, borecet segítségével és nyakon öntjük vele a
salátástálban várakozó finomságainkat. Annyi lé kell
csak, hogy a hagymát ellepje.Salátánk tetejét
díszíthetjük pirospaprikával( édesnemes) , de
csepegtethetünk rá olívaolajat, tökmagolajat is,
nembeszélve a szarvasgoma olajról!
Aki kedveli a fokhagymát, az a krumpli közé apróra vágott gerezdeket is
szórhat - nem kötelező. Pár órás érlelés után ez a
saláta is napokig fogyasztható. Reméljük összefutott
a nyál a szájukban-nekünk igen.
Majonézes
gombasaláta:
Hozzávalók:
10dkg szárított potypinka
3db alma
2db savanyú uborka
3db főtt krumpli
2 fej vöröshagyma
1 üveg szívbarát majonéz
Só, bors, babér
Elkészítés:
A gombát áztatjuk 20 percig langyos vízben, utánna
főzzük 20 percig sóval, babérral.
Lehámozzuk az almát, kiemeljük magházát és apró kockákra
vágjuk. A savanyú uborkát karikákra vagy kockákra
szeljük.A héjában főtt szappanos krumplit apró kockákra
vágjuk, meg a két fej vöröshagymát is. Tehetünk mellé
tetszőleges mennyiségű póré vagy metélőhagymát
felaprítva. Az előkészített alapanyagokat salátás tálba
tesszük , óvatosan megkeverjük, majd 1 üveg szívbarát
majonézzel nyakon öntjük és ismét vigyázva elkeverjük.
A kész salátát, hogy még jobb kedvünk legyen,
fogyasztásához díszítjük paradicsom szeletekkel és
orvosizsálya levélkékkel.
Végül le kell, hogy írjuk: Ezeket az ételeket
elkészíthetjük ecetes gombáinkból is, a dolgunk
azonban egyszerűbb lesz, hiszen megspóroljuk a szárított
gombák áztatását, főzését. Nosza rajta szívbetegek és
megelőzni vágyó egészségesek: ki kell próbálni!
Jó étvágyat!
Amilyen későn érkezett idén a kikelet, olyan kitartó a
nyár!
Olyan szép időnk van, hogy alig lehet elhinni az ősz
beköszöntét.
Ősszel kezdődik a laskagombák szezonja!
Mivel ezt a fán élő gombát ragyogóan termesztik is,
folyamatosan, olcsón hozzájuthatunk piacokon,
zöldségeseknél.
Tudják –e, hogy ebből a gombából különösen ízletes
pörköltöt készíthetünk, ha szárított gombákkal
gazdagítjuk?
Mi így készítjük :
Hozzávalók 4 fő részére:
60dkg laskagomba
2 dkg fűszergomba ( sötét trombitagomba )
2 dkg szárított potypinka ( csoportos tuskógomba )
3-4 fej vöröshagyma
˝ dl napraforgó olaj
Csipetnyi só, bors
2 evőkanál pirospaprika
1 pohár tejföl
Elkészítés:
A szárított gombáinkat langyos vízbe áztatjuk kb. 20-30
percig.
Megvágjuk a hagymát, ki hogy szereti ( kockára ,
karikára).
Csíkokra vágjuk a lemosott laskagombát.
Teflon edényben üvegesre pirítjuk a hagymát, ezután
hozzáadjuk a gombaszeleteket és a beáztatott,
lecsepegtetett szárított gombákat.
Egy pici áztató levet is adhatunk hozzá. Fedő alatt
15-20 percig pároljuk.
Ezután kis lángon tetszőleges sűrűségűre forraljuk.
Pörköltünkhöz eközben adjuk hozzá a pirospaprikát,
a borsot és a sót. Bátran használhatunk más fűszereket is.
Tetszés szerint tejfölt is adhatunk hozzá a végén.
Tálalás:
Mint a pörköltöket általában. Köretként
galuskát, kagyló tésztát, rizst, illetve
főtt burgonyát vagy burgonyapürét ajánlunk.
Salátaként : paradicsomot, káposztát, uborkát kínálunk.
Reméljük kipróbálják. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!
Gombás korhelyleves:
Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségek! Nem lehet elrontani!!!
Savanyú káposzta
Szárított vargánya ( de lehet más szárított gomba is )
Füstölt szalonna
Vöröshagyma
Só, bors, babér, pirospaprika
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, a bőrkét is!
A hagymát felkarikázzuk. A káposztát felaprítjuk kb.
1cm-ként.
A megpirított szalonnára tesszük a hagymákat, röviden
dinszteljük.
Utána jöhet a káposzta és 1 evőkanál pirospaprika.
Elkeverjük és felöntjük bőségesen vízzel.
Beledobunk 1-2 marék szárított gombát, a babért.
Ízesítjük sóval, borssal,és fedő alatt főzzük amíg a
káposzta puha nem lesz.
Hidegen és melegen is fogyasztható!
Alkoholos bódultság után kitűnő gyógyír a gyomornak.
Jó étvágyat!
Fűszergombás, kelbimbós rakott tészta
Hozzávalók:
2 dkg szárított fűszergomba ( sötét trombiitagomba)
20 dkg kelbimbó
2 db sárgarépa
50 dkg száraztészta ( tetszés szerint akár csavart, fodros metélt)
20 dkg csirkemell vagy pulykamell
5 db tojás
4 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
10 dkg sajt
Olaj, vaj, zsemlemorzsa, só, borsikafű, kakukkfű
Elkészítés:
Párolóedénybe az előre beáztatott gombát, a megtisztitott és karikára vágott sárgarépát és a kelbimbót megpároljuk.
A csirkemellet a hagymán megpároljuk, majd kissé lepirítjuk. A tésztát kifőzzük.
Egy üvegtálat kivajazuk és zsemlemorzsával megszórjuk.Tésztával kezdük a tál megrakását, majd a zöldségek és a gomba, ismét tészta és addig folytatjuk, míg a végén a tetejére tészta kerül.
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, kicsit sózzuk, borsózzuk, kakukkfüvezzük és a tészta tetejére öntjük. Végül reszelt sajttal megszórjuk.
Sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT !
  
Végre előbújt a cseh kucsmagomba.Igaz nálunk nem terem olyan sok , mint az Alföldön, de mi így is nagyon örülünk neki.
  
Vad erdei gombás raguval 
Hozzávalók:
1 kg vadhús
( lehet őz, szarvas , vaddisznó ) apróhús vagy combszelet
1 csg. Kotányi vadpác
2-3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
30 dkg zöldborsó
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
Szalonna
Só, bors, babérlevél
1 liter húslé
5 dkg szárított vargánya, érdestinorú, fenyötinorú, vagy
erdei vegyes gombakeverék
2 dl vörösbor
Elkészítés:
A vadhúst lehetőség szerint 2-3 napra pácba tesszük.
A szárított gombákat langyos vízbe áztatjuk 15-20 percig.
Serpenyőben a szalonnán a vadhús mindkét oldalát megforgatjuk, félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, majd a szalonna zsírján megdinszteljük, rátesszük a
hússzeleteket a karikákra vágott zöldségekkel, zöldborsóval együtt. Felöntjük
a húslével, sózzuk, borsozzuk.
Lassú tűzön pároljuk fedő alatt.
Mikor már megpuhult a hús, 2 dl száraz vörösborral felöntjük és pár percig még
hagyjuk a tűzön.
Köretként zsemlegombócot , som lekvárt ajánlunk hozzá.
JÓ ÉTVÁGYAT !
TEJFÖLÖS GOMBAPÖRKÖLT 4 SZEMÉLY RÉSZÉRE 
Hozzávalók:
1-3 fej vöröshagyma
2-4 gerezd fokhagyma
1/2 dl étolaj
10 dkg szárított gomba (ki melyiket szereti) VARGÁNYA,
ÉRDESTINÓRU, FENYŐTINRÚ-(puhábbak), GALAMBGOMBA, POTYPINKA
(ropogósabb)
2 dl tejföl
Pirospaprika, őrölt bors, só
Elkészítés:
A szárított gombát langyos vízben áztatjuk 20-30 percig.
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. 1-2 gerezd fokhagymával
együtt erre tesszük rá az áztató léből kivett gombát és felöntjük a léből annyira,
hogy az éppen ellepje. Fedő alatt pároljuk 20 percig. Ezután adjuk hozzá az őrölt
piros paprikát, sót, borsot, 1-2 gerezd fokhagymát felaprítva, majd 2-5perc keverés
mellett megfelelően besűrítjük a pörköltöt és hozzáadjuk a tejfölt, melyet egyenletesen
elkeverünk. Felforrás után kész a tejfölös gombapörköltünk. Köretnek főtt krumplit,
tésztát, galuskát, krumpli pogácsát, esetleg főtt rizst ajánlunk.
JÓ ÉTVÁGYAT !
SAVANYÚ GOMBALEVES 4 SZEMÉLYRE 
Hozzávalók:
1/2 kg
burgonya
1-2 fej vöröshagyma
1/2 dl étolaj
10 dkg erdei gomba (POTYPINKA, GALAMBGOMBA,VARGÁNYA)
VAGY 1 ÜVEG 720ML ECETES GOMBA
2 dl tejföl
1 dl tej
2-3 evőkanál rétesliszt
Babérlevél, bors, tárkony v. petrezselyem zöld, só
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. A megtisztított,kis kockára
vágott burgonyát átforgatjuk a hagymán és langyos vízzel felengedjük tetszés
szerinti sűrűségig.(min.1,3 L víz)Babért,sót teszünk a lébe és addig főzzük amíg
a krumpli majdnem megfő. Ekkor hozzáadjuk az áztató léből kivett gombát vagy
az ecetes gombát leszűrve, lecsepegtetve. Maximum 20-25 percig együtt főzzük.
Elkészítjük a tejfölös habarást a következő módon: A tejfölt felöntjük a tejjel,
összekeverjük, hozzáadunk 2-3 evőkanál rétes lisztet az apróra vágott tárkonyt
vagy petrezselyemzöldjét.
A fűszeres habarékot hozzáadjuk a leveshez és megvárjuk, míg felforr. Tovább
főzni nem szabad, mert a tárkony elveszíti kellemes ízét. Pici ecettel savanyíthatjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!
Megjegyzés: Az áztatólét kis mértékben leves szaporításhoz vagy
pörkölthöz, pácokhoz később felhasználhatjuk, de
tárolni maximum 1-2 napig szabad a hűtőszekrényben.
Gombás muffin 
Hozzávalók 12 db-hoz:
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék szárított gomba kb. 2 dkg. ( vargánya, érdestinóru,
potypinka, fűszergomba )
2 evőkanál olaj
2 evőkanál aprított bazsalikom
20 dkg liszt
12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg reszelt gauda v. trappista sajt
10 dkg fenyőmag
2 1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0.6 dl növényi olaj
3 dl író v. kefír
Só
Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
A gombát 15-20 percre beáztatjuk langyos vízbe.
Az olajat felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk
a gombát és kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és a fűszereket, 2 evőkanál
zsemlemorzsát, majd tovább sütjük, míg a leve elpárolog.
A lisztet összekeverjük a maradék zsemlemorzsával, a sajttal, 5 dkg fenyőmaggal,
sütőporral és a szódabikarbónával. Sózzuk, borsozzuk.
A tojást felverjük és jól kikeverjük az olajjal és az íróval v. a kefirrel.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és csak rövid ideig keverjük bele.
A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük, melyet kivajazunk,( nem kell hozzá
papírt használni ) és rászórjuk a maradék fenyőmagot.
A sütőben ( középen ) 25-30 percig sütjük 180 fokon, illetve légkeveréses sütőben
160 fokon.
5 percig pihentetjük, kiszedjük és melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: kb.25-30 perc
Darabonként kb: 280 kcal

Gombával töltött palacsinta 
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, csipetnyi őrölt bors, kb.2dl sör, szódavíz
Töltelékhez:
50 dkg erdeigomba, /lehet friss, vagy fagyasztott/, 2 fej hagyma, 1-2 babérlevél,
pici
só, bors, paprika, 2 dl tejföl
Elkészítés:
A 30 dkg lisztet elkeverem a tojással, kb. 1 dl szódavízzel.Ízesítem sóval, borssal,
és annyi sört adok hozzá,hogy a szokásosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát kapjak.Amíg
a tészta pihen, a felaprított gombát pár percig sós, forró vízben főzöm. Közben
a hagymát üvegesre párolom,ráteszem a leszűrt gombát, borssal, paprikával ízesítem.Vizet
öntök alá és fedő alatt puhára párolom.Ha kész, leszűröm a gomba levét, a gombát
félre teszem, a levét egy kávéskanál liszttel, 2 dl tejföllel, kis babérlevéllel,
hirtelen felfőzöm. Kisütöm a palacsintákat,a gombával megtöltöm. Úgy csomagolom
be, mint a hortobágyi húsospalacsintát,egy kiolajozott tűzálló tálba rakom, majd
jól átsütöm.Tálalásnál, a már tányérra kiszedett palacsintát a tejfölös szósszal
megöntözöm.
Remélem sokan kipróbálják, és sokaknak ízleni fog! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Üdv Mindenkinek: Kornics Éva
Erdei gombás májpástétom  
Hozzávalók:
30 dkg máj ( csirke, pulyka )
60 g szárított érdestinóru
20 g szárított őzlábgomba ( porrá törve )
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db tojás
5-6 evőkanál főzőtejszín
4 evőkanál vörösbor
Póréhagyma v. snidling
Liszt, olívaolaj, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, só, bors
Petrezselyem.
Elkészítés:
A gombánkat beáztatjuk langyos vízben 20 percig. A májat a lisztbe megforgatom,
majd az olívaolajon kisütjük. A gombát apróra vágom és szintén olajon megpirítom.
Az így kapott gombát és májat a petrezselyemmel és az apróra vágott hagymákkal
ledarálom. Ehhez a péphez adjuk hozzá a tejszínt , a vörösbort, tojást és fűszerezzük.
Tálaljuk pirítóssal és kakukkfű teával.
Jó étvágyat !
  
Bulguros gomba zöldségekkel 
Hozzávalók 4 személyre:
Javasoljuk, hogy rizikét vagy kucsmagombát szerezzünk
be hozzá
40- 60 dkg erdei gomba vagy 4-5 dkg gombaszárítmány (
kucsma, érdestinóru, vargánya, potypinka, stb.. )
1-2 fej vöröshagyma
3-4 db kissebb sárgarépa ( karikára vagy kockára vágva
)
20 dkg zöldborsó
40 dkg bulgur
étolaj
petrezselyem, lestyán
só, bors
Elkészítés:
Mielőtt hozzákezdenénk, néhány szó a bulgurról: Ez a török búza különleges eljárással
készül és szerencsére egyre több helyen kapható. Mi egyre többször használjuk
rizs helyett köretnek, stb.
Várjuk fórumunkon a véleményeket, javaslatokat.
Pároljuk meg a zöldségeket, gombát.Közben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát
egy kis olajon serpenyőben, amikor ez készen van , tegyük rá a párolt gombát
és zöldséget.Melegítsük fel, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre a tűzről.
Készítsük el a bulgurt: 1 rész bulgurt 2-3 rész sós vízben feltesszük főni. Nem
kell kevergetni .Akkor kész, mikor a víz teljesen elpárolgott.
Amikor mindez kész van, összekeverjük a bulgurt a hagymás, gombás, zöldséggel
és apróra vágott patrezselymet adunk hozzá, ezzel is átforgatjuk.
Tálaláskor reszelt sajttal vagy juhtúróval bolondíthatjuk.
Jó étvágyat !

Sült rókagomba egyszerűen  
Hozzávalók:
Tetszőleges mennyiségű burgonya, vöröshagyma
Egy marék rókagomba
1-2 dl étolaj
Só, bors, petrezselyem, paradicsom
Elkészítés:
Ahhoz, hogy egy jót együnk nem kell mindig csodareceptekre gondolnunk : Főzzük
félkeményre hajában a burgonyánkat enyhén sós vízben. Közben pucoljuk meg jó
néhány fej vöröshagymát, vegyük elő a fagyasztóból a rókagombánkat.
Serpenyőbe olajat öntünk, beletesszük sülni a hosszában kettévágott megtisztított
hagymafejeket.A főtt krumplit 4-5 felé vágjuk és ezt is olajra tesszük sülni.
Amikor kellően pirul a hagyma és a krumpli is, megsütjük a félfagyosan hosszában
elvagdosott rókagombánkat.
Amikor a rókagomba redői , kalapszéle pirul, kiveszünk mindent a forró olajból,
jól lecsepegtetjük, sózzuk, esetleg borsozzuk ,friss petrezselyemmel megszórjuk.
Paradicsommal tálaljuk.
Kiadós, gyorsan elkészíthető húsmentes ételt sikerült készítenünk.
Jó étvágyat !

Gombával
töltött őzlábgomba ősziesen 
Hozzávalók 4 személyre:
6-8 db kinem terült kalap nagy őzlábgomba
40 dkg lila pereszke, szürke tölcsérgomba, rizike, mezei csiperke , stb ( lehet
szárított gomba is 5-10 dkg )
1-2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyna
4-5 db zsemle
1-2 dl tej
4 db tojás
1 dl olaj
1 marék zsemlemorzsa
1 nagy csokor petrezselyem
Só, bors, majoranna, kakukkfű
Elkészítés:
1., Töltelék készítés: Hagymát, fokhagymát felaprózzuk, a zsemléket széttépjük
és egy kis tejjel meglocsoljuk. Beleütjük a tojásokat, az apróra vágott gombákat
és a jól megvágott petrezselyem zöldjét.is belekeverjük, fűszerezzük. Ha nagyon
lágy a töltelék zsemlemorzsával sűrítjük. Megkóstoljuk és ha kell sózzuk.
2., Sütés előkészítés: Az őzlábgomba kalapokból óvatosan kitörjük a tönköket.
A gombát nem mossuk, nem hámozzuk, esetleg kis ecsettel lepiszkálhatjuk róla
a leveleket, ágdarabokat. Jénai tálba olajat öntünk és erre helyezzük a kalapokba
töltelékkel felfelé álló őzlábakat. Hogy izgalmasabb legyen lekalapolhatjuk pereszkével,
tölcsérgombával, gyűrűs tuskógombával. Amikor a tálunk megtelt a töltött gombafejekkel,
alufóliával lefedjük és behelyezzük a sütőbe, kicsit pároljuk így, majd levesszük
a fóliát és addig sütjük, míg a töltelék és a kalapok pirulni nem kezdenek.
Ha valaki nem tud friss gombához jutni vagy esetleg mélyhűtötthöz, a töltelékhez
adhat szárított gombát is , ilyenkor előtte be kell áztatni és utána megpároljuk
vagy hagymás olajon sütjük meg.
Az őzlábkalapokat helyettesítheti piruló galóca ( felénk vértövű ), nagy csiperke
kalappal, de ebben az estben már nem nevezhetjük ételünket: Gombával töltött
őzlábgombának ősziesen.
Jó étvágyat !
 
 
Bimbós pöfeteg leves
Hozzávalók:
30 dkg Bimbós pöfeteg + szegfűgomba (ha van ).A két gombafaj ősszel egymás közelében
terem, ugyanazon a termőhelyen !
60 dkg burgonya ( grulya, krumpli...)
1 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
30 dkg sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db paradicsom
Olíva olaj
Só, bors, babér, lestyán , ízvarázs, petrezselyem
Elkészítés:
Olíva olajon megdinszteljük a vöröshagymát, amikor üvegesedik, rátesszük a karikákra
vágott sárgarépát, fehérrépát, kicsit megfuttatjuk, majd a kis kockára vágott
krumplit is és felöntjük 1.5- 2 liter vízzel.
Beletesszük a megtisztított gombát.
A fokhagymát apróra szeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk és ezt is a levesbe
tesszük.
Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint.
Cirka 20-30 perc alatt kész a könnyű kis levesünk, mely igen laktató krumpli
tartalma miatt.
Elkészülése előtt néhány perccel az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.
Jó étvágyat !
Mezei csiperkés patiszon pörkölt
Hozzávalók:
60 dkg mezei csiperke ( esetleg bimbós pöfeteg, szegfűgomba is kerülhet bele
)
1 maréknyi szárított fűszergomba, potypinka, vargánya aprítva
2 fej vöröshagyma
1 db nagyobb patiszon ( csillagtök )
2 db paradicsom
2 db tv paprika
Olaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, tejföl
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. Rátesszük a kis kockára
vágott csillagtököt ( mag nélkül ), a feldarabolt gombát, a négyfelé vágott paradicsomokat
és a karikákra vágott tv paprikákat. Fedő alatt pároljuk, míg a zöldségek és
a gomba levet ereszt.
Ekkor hozzáadjuk a felaprított fűszergomba őrleményt, melyet előtte 20 percre
beáztattunk langyos vízben. Sózzuk, fűszerezzük és 10-15 percig pároljuk.
Levesszük a fedöt és a léből párologtathatunk,ha túl leveses a pörköltünk.
Tejföllel, petrezselyemmel tálaljuk.
Köretként tésztát, rizst , galuskát ajánlunk.
Az étel elkészíthető cukkinivel is és valamennyi erdei és mezei ehető gombával.
Aki szereti a lestyánt, pároláskor 1-2 levelet is tehet bele.
Igazi szívbarát étel ! Jó étvágyat !
Együnk
sok salátát! :
Irodalmi áttekintésünkben található egy ragyogó receptes
könyv :
Alberl L. ,Jászai T., Rauch E. : Vadontermő gombák
receptkönyve .-Paginarium Fót 2001
E könyvben olvastunk a gévagomba fasírt készítéséről.
Kipróbáltuk -többször is!
Vendégeink tanúsíthatják, hogy csodálatos, laktató
ételt sikerült elkészítenünk.
E recept kínálta számunkra a továbbfejlesztés
lehetőségét, a sárga gévagomba helyett, szárított
gombáinkat tettük az alkotók közé ily módon:
Fotóink a sárga gévagomba fasírt
elkészítéséről.
|
Gombafasírt aggteleki módon
:
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
10 dkg erdei gomba (VARGÁNYA, ÉRDESTINORÚ, GOMBAKEVERÉK)
szárítmány
1 db kisebb fej kínai kel
4-5 db friss zsemle + zsemlemorzsa
0,2 dl tej
4-5 db tojás
Reszelt parmezán vagy füstölt sajt
Só, bors, vegeta
ELKÉSZÍTÉS:
Vegetás vízben puhára pároljuk a kínai kelt és utána
jól lecsepegtetjük.
Beáztatjuk 20-30 percre langyos vízbe a kiválasztott
gombát majd utána 10-20 percig főzzük.
Üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát.
Felvágjuk a zsemlét és tejjel megitatjuk.
Levesszük a tűzről a hagymánkat.
A pirított hagymához hozzáadjuk a lecsöpögtetett ,
apró laskákra vágott kínai kelt.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett apróra vágott gombát.
Apróra szaggatjuk a tejjel megitatott zsemlét és ezt
is hozzáadjuk.
Felütjük a tojásokat, hozzá tesszük, majd megfűszerezzük
sóval, borssal , kevés reszelt sajttal.
Jól összekeverjük. Ha a fasírt masszánk lazának
bizonyul, zsemlemorzsát adunk hozzá.
A kész , 10-20 percet pihent masszánkból gombócokat
vagy fasírt plecsniket formálunk .Zsemlemorzsában
megforgatjuk és olajban kisütjük.
Egyszerűbb módja: kivajazott hőálló üvegtálba
fasírthengert készítünk , tetejére sajtot reszelünk és
kisütjük egyben.
Az egybe sült fasírt friss állapotban, forrón (a sajt
és a kínai kel miatt) lágy , ezért egy kicsit várni kell a
felszeletelésével.
Zöldség körettel, főtt vagy sült krumplival ínyenc
csemege.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK !
Tejszínes csirkemell, gombával gazdagítva:
Hozzávalók:
60dkg laskagomba
1 marék szárított vargánya
40 dkg csirkemell filé
1-2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl étolaj vagy olívaolaj
só, bors, babér, zsálya
4 dl tejszín
1 evőkanál rétesliszt
Elkészítés:
Beáztatjuk a szárított vargányát. Felcsíkozzuk a
laskagombát és a csirkemell filét.( ha fagyos állapotban
van a filénk, szabályos hasábokat vághatunk belőle
könnyedén).
Apróra vágjuk a vöröshagymát, zúzzuk a fokhagymát, majd
üvegesre pirítjuk.
Serpenyőbe a laskagombát és a csirkemell csíkokat
hozzáadva addig hevítjük, míg a csirkemell fehéredni
kezd.
Utána a vargányát kevés áztatólével is hozzátesszük és
fedő alatt 10-20 percig enyhe tűzön pároljuk.
Párolás közben ízlés szerint fűszerezzük.
A végén liszttel elkevert tejszínnel sűrítjük.
Köretként tésztát, galuskát, rizst ajánlunk.
Jó étvágyat hozzá!
Nyúlgerinc zöldségágyon :
Hozzávalók:
2 db nyúlgerinc
8 dkg ( 10 szelet ) füstölt szalonna kakastaréjra vágva
30-40 dkg erdei gomba
2 db sárgarépa karikára vágva
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db újburgonya hasábnak szelve
2 dl fehérbor
Só, bors, ízvarázs, rozmaring
Elkészítés:
Jénai tálban megpároljuk a nyúlgerincet oly módon,
hogy néhány szelet vékonyra vágott szalonnára
fektetjük, hagymát, fokhagymát, újburgonyát
szelünk mellé és hozzáadunk 2 dl fehérbort,
fuszerezzük.
Párolóedényben gombát és tetszés
szerint zöldségeket párolunk.
Elkészültével tálra tesszük a megfott, párolt
nyúlhúst, zöldségeket, s ha úgy szeretjük,
pirított szalonna tarajkákkal díszíthetjük.
A rozmaring ág jól illik ehhez a finom ételhez.
Jó étvágyat hozzá!
- oldal tetejére -
|
|