Ezévtől egy új gondolatot szeretnénk elindítani, ez pedig a "szívbarát" táplálkozást kívánja támogatni, hiszen a gombák a szívbetegek diétájában előkelő helyet foglalnak el. Minden egyes "szívbarát" receptünk elé elhelyezzük a szívecskét, felhívva ezzel is a korszerű táplálkozásra a figyelmet!
A nálunk vásárolt termékekből  készített étel receptjeiket, amennyiben megosztják velünk minden hónapban jutalmazzuk egy meglepetéssel!

Húsvéti tojásos gombasaláta Új!Nyomtatható változat

Hozzávalók:

8 db főtt tojás
csemege erdeigomba tokaji furmint borecetes salátalében ( 314 ml üveggel)
1/2 kg burgonya
Majonéz
Só, bors, balzsamecet


Elkészítés:

A keményre főtt tojásokat felkarikázzuk ( természetesen héjuk nélkül) A hajában főtt burgonyát lehámozzuk és szintén karikákra vágjuk. Az ecetes gombáról leszűrjük a levet.
Ezt felhasználhatjuk levesek savanyítására.
Ezeket tálban óvatosan összekeverjük.Szívbarát majonézt, izlés szerint sót, borsot, evőkanál balzsamecetet adunk hozzá.
A salátát akár magában is, de főtt sonkával is fogyaszthatjuk.



JÓ ÉTVÁGYAT !

Tavaszi saláta galagonya levéllel Új!Nyomtatható változat
 
Hozzávalók:
 
Tetszés és igény szerint  főtt krumpli, lilahagyma,medvehagyma, galagonyalevél,kakukkfű,ibolyavirág, repkény hajtások, dió vagy mogyoró olaj, balzsamecet
 
Elkészítés:
 
Hajába főtt krumplit héjjazzunk le, szeljük fel vékony szeletekre  tegyük egy salátás edénybe.Hozzáadunk egy fej lilahagymát , melyet hajszálvékony karikára vágunk , szaporíthatjuk medvehagyma levéllel is. Végül  az apróra vágott megmosott zsenge galagonylevelek kb. egy maroknyi kerül hozzá.
Rázzuk össze a krumpis saláta egyveleget és készítsünk hozzá dresszinget. Javasolunk hozzá 1-2 evőkanálnyi dió vagy mogyoró olajat, egy kanálnyi balzsamecetet vagy fehérborecetet. Apróra tört kakukkfüvet kevés korianderrel fűszerezzük. Rázzuk össze, mostmár a dresszinggel együtt a salátát és tegyük félre hűtőszekrénybe egy-két órára legalább összeérni.
Ibolyavirággal, repkény hajtásokkal díszítsük. Magába fogyasztva is kitűnő vitamincsemege.
 
 



Nyomtatható változat
Kucsmagombás krémleves


Hozzávalók 4 fő részére:

25 dkg cseh kucsmagomba
1 evőkanál ízvarázs
1-2 db babérlevél
Csipetnyi só
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
15 dkg sajt

Elkészítése:
Párolóedényben 5 percig pároljuk a befűszerezett kucsmagombát.
Ezután a kb. 8 dl pároló vízbe tesszük a gombácskákat ( a babérlevél nélkül ).
Turmixolás következik mindaddig, míg a gombák megfelelő péppé törnek.
A homogén levet felfőzzük és sűrítjük a tejszínben elkevert liszttel.
Forrás után kész a leves. Ízlés szerint sóval őrőlt borssal ízesíthetjük.

Tálalás:
A tányér aljára sajtot reszelünk, rámerjük a krémlevest.
Az élvezetek fokozására pirított zsemlekockát kínálunk hozzá.

JÓ ÉTVÁGYAT

Rizottó is készíthető ebből az ízletes gombából, receptje a bulguros gomba zöldségekkel címmel megtalálható.

 

Töltött lapi Kriszti módraNyomtatható változat

Hozzávalók 4 személyre:
12 db martilapu levél
25 dkg darált hús tetszés szerint
15 dkg barnarizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
olaj
rántás készítéséhez  liszt
fűszerek :só, bors, pirospaprika, kakukkfű, zeller levél, cukor,
8 db közepes főzőburgonya
sűrített paradicsom

Elkészítés:
Folyó vízzel megtisztítjuk a lapi leveleket a bolyhoktól, szárazra töröljük. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsózzuk, fűszerezzük és fedő alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.  Közben a rizst megfőzzük, szintén kihűtjük.  Az elkészült darált húst és a rizst a tojással összedolgozzuk és a lapi leveleket megtöltjük az ábrák alapján. Pároló edényben kb .10-15 perc alatt készre pároljuk. A burgonyát tetszés szerint aprítjuk  és sós vízben megfőzzük. A sűrített (házi ) paradicsom pürénk mennyiségével megegyező vízzel hígítjuk, sózzuk kicsi cukrot adunk hozzá  és a zeller levéllel feltesszük  főni, hogy az ízek összeérjenek. Készítünk egy világos rántást az olajjal és egy kis rétesliszttel, reszelt hagymával. Besűrítjük a paradicsomszószunkat egyszer felforr és kész.

Tálalás:  fehér tányérra holmozva szép magyar  színt varázsolhatunk  asztalunkra.
Megjegyzés:  a martilapu  /Tussilago farfara)ősidők óta használt népi gyógyászati növény. Gyógyítja a légzőszervi megbetegedéseket, asztmások, görcsös köhögések csillapítója, a gyomor és bélfekélyre is jó hatással van. Egyes területeken szárított levelét pipába tömve is füstölik. Magas cink tartalmának egészség élettani hatása köztudott.

Jó étvágyat !

 

vargánya gombaporból pástátom Új!Nyomtatható változat


Hozzávalók:

25 dkg margarin
3- 4 teáskanál gombapor
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
ízéls szerint só, őrőlt bors, mustár


Elkészítés:

A vöröshagymát pépesre lereszelem, a fokhagymát szétzúzom. A margarinhoz hozzákeverem a gombaport és a hagymákat. Ízesítem és az egészet jól átkeverem. Egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízek kiteljesedjenek. Kenyérre, pirítósra akár egy esti vacsorához vörös borral kísérve ajánljuk.


 Jó étvágyat kívánunk!.


Vörösboros vadkacsa, kucsmagombával, kökénymártással.Új!Nyomtatható változat

A két megtisztított madár mellét szalonnával tűzdelem és egy napra olajos pácban, hűvös helyre teszem.

Olajos pác
1 dl olaj / 50-50% ét és olíva/
1/2 dl száraz vörösbor
1  evőkanál mustár
1  mokkás kanál kakukkfű
1  mokkás kanál bazsalikom
 2  gerezd reszelt fokhagyma
4-5  szem összezúzott boróka bogyó
vegeta, őrölt bors

Elkészítés:

A pácból kivett madarakat tepsibe helyezzük, melléjük 1 db darabolt sárgarépát,
1 fej négyfelé vágott vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, valamint 20g szárított
kucsmagombát teszünk. Belsejükbe 1/2 almát és egy darabka póréhagymát "dugunk".
1 dl jóféle száraz vörösbort, a páclevet és 1 dl húslét /lehet kockából/ öntünk alájuk.
A madarakat baconnal borítjuk és a tepsit alu fóliával fedve 180 fokra előmelegített
sütőben kb. 1 1/2 óra alatt készre pároljuk. A végén fólia nélkül pirosra sütjük.
A megmaradt pecsenye levet kökény lekvárral, 1 dl vörösbor és tejszín hozzáadásával,
kevés étkezési keményítővel  mártássá sűrítjük.
Krokett, hagymás tört burgonya, vagy röszti  és természetesen kökény lekvár illik hozzá.

Azzal a vörösborral fogyasztjuk amelyikkel sütöttük.


 Jó étvágyat kíván hozzá:  Vendli Péter Etyekről.





Kökénylekváros párnácska
Új!
Nyomtatható változat

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

30 dkg liszt
12.5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojás
2 teáskanál sütőpor
1 csg. vaniliás cukor
2 evőkanál rum
1 üveg kökénylekvár


Elkészítés:

Keverőtálba a lágy margarint a két tojással , porcukorral és a vaniliáscukorral kikeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd hozzáadjuk. A robotgép gyúró pálcáival pár percig dolgozzuk, majd kézzel egy cipóvá formáljuk. Fél órára fóliába téve hűtőszekrénybe pihentetjük. Lisztezett gyúrótáblán vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 5x3.5 cm téglalapokat készítünk. A párnácskák felének közepére kevés kökénylekvárt teszünk, majd befedjük egy másik párnácskával, kicsit összenyomjuk a széleket, hogy sütéskor ne nyíljanak szét. Sütőpapírral kibélelt tepsire egymás mellé helyezve 10 percig sütjük középen 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon. Ne barnuljon , mert akkor száraz lesz a sütemény. Sütőből kivéve forrón porcukorral megszórjuk. Frissentartó müa. dobozban sokáig eláll.


Jó sütést !





Kökényes- mákos kelt csigaNyomtatható változat

Hozzávalók:


Tésztához:

5 dkg élesztő
10 dkg vaj v. margarin
5 dl tej
10 dkg mascarpone sajt ( áttört tehéntúróval is helyettesíthető )
15 dkg kristálycukor
1.1 kg liszt
Késhegynyi sáfrány, csipet só

Töltelékhez:

30 dkg darált mák
30 dkg porcukor ( vagy barnacokor )
15 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2-3 csg. vaníliás cukor
1.5 dl tej

Töltelékhez: 1 üveg kökénylekvár
Lekenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

Langyos tejbe (2 dl ) az élesztőt elmorzsoljuk, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk.
Egy nagy tálba tesszük a maradék langyos tejet, melyben először elkeverjük a sáfrányt, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, mascarpone sajtot, végül a lisztet. Ezt jól kidolgozzuk. 40 percen keresztül langyos helyen letakarva kelesztjük.
A töltelék elkészítésekor a tejet felforraljuk, kihűtjük. Hozzákeverjük a mákot, cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot,mazsolát. Hűtőbe tesszük a felhasználásig.
Ezután a tésztát kinyútjuk majd a kökény lekvárral megkenjük, és a mákos töltelék kerül rá.
Szorosan feltekerjük, és kb. ujjnyi vastagságura felszeleteljük.
Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra a csigákat elhelyezzük távol egymástól és még 20 percig meleg helyen továbbkelesztjük.
Ezután a felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben közepesnél erősebb lánggal 200 fokon, illetve légkeveréses sütőben 180 fokon kb.25 percig sütjük.

Aki nem szeret vagy még nem sütött beiglit, annak biztos sikert fog aratni ez a sütemény.
Nálunk karácsonykor nagy sikere van!!!
Próbálja ki !


Jó étvágyat !




Kökény gyümölcsleves
Nyomtatható változat

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg kökény
4-5 db édes alma
2 narancs szelet karikára vágva
1 dl tejszín
2 evőkanál rétesliszt
Szegfűszeg, fahéj, vaníliás cukor, só ízlés szerint

Elkészítés:

A kökény megtisztítjuk az esetleges szennyeződésektől, szárdarabkáktól.
1.5 l vízbe feltesszük főni a kökényt. Az almákat cikkekre vágjuk, majd hozzáadjuk a narancsszeletekkel együtt. Fűszerezzük.
Ha az almánk megpuhult, elkészítjük a habarást a liszttel és a tejszínnel.
Behűtve tálaljuk. Tejszínhabbal és kökényszemekkel díszíthetjük.

Jó étvágyat !





Erdei lekvárok aludttejjel Új!Nyomtatható változat

Hosszú évek óta lehet boltokban vásárolni lekváros joghurtokat. Próbálkozzunk meg mi is ilyen finomságok elkészítésével , így megspórolhatunk egy csomó fölösleges tartósítószer, antioxidáns kényszerű beszerzését és bevételét!

Mi így készítjük!

Veszünk frissen fejt tehéntejet. ( Ilyet nem csak falun lehet szerezni, hanem a városi piacokon is megvásárolhatók). 2-4 dl- ként szétöntjük és meleg helyen megaltatjuk a tejet.
A tejben lévő élesztő gombák ezt a műveletet max. 1 nap alatt elvégzik. Az aludttej a hűtőben több napig tárolható , hiszen a képződött tejsav természetes úton tartósít.
Felhasználáskor az aludttejünket lefölözzük, íg nem lesz zsíros a finomságunk. ( A zsírt különböző ételekhez fel lehet használni, nem muszáj kidobni.) 2 dl aludttejhez 1 evőkanál tetszés szerint vagy som, kökény, bodza, szeder, stb lekvárt adunk és már fogyaszthatjuk is, akár összekeverve, akár nem. Ha ez így ízlik, valószínű pár éven belül csődbe megy egy- két tartósítószer gyártó multi, no meg erősebben fogja szorítani a gazdasági válság a tejfeldolgozó üzemeket is.

Jó étvágyat hozzá!

A fent leírt recept túróhoz is jól illik, - mi tejfölös illetve aludttejes túróval szoktuk készíteni, sőt: Camember sajttal is kiválóak erdei lekvárjaink!



Szilveszteri ajánlatunk


Lencsés gombasaláta:
Nyomtatható változat

Hozzávalók:


50dkg megtisztított lencse
10dkg szárított potypinka vagy 1üveg (720ml) Ecetes potypinka
2 fej lilahagyma
Só, cukor, bors, borecet vagy balzsamecet, ízvarázs, olíva olaj, paradicsom

Elkészítés:

Feltesszük főni egy kis lábaskába a lencsét egy csapott evőkanál ízvarázs hozzáadásával, főzési idő max.15 perc. Amíg fő a lencsénk, langyos vízbe áztatjuk a szárított potypinkát. 20 perc elteltével, akár az áztató vízben is, puhára főzzük, kb.15-20' -ig. Közben felkarikázzuk a lilahagymát, enyhén besózzuk, cukrozzuk, borsozzuk és állni hagyjuk. Salátalevet készítünk a borecet v. balzsamecet, só, cukor hozzáadásával. Kóstolgatva ízesítjük, vigyázva arra, hogy ne legyen túl markáns az íze! Végül salátás tálba szűrjük a megfőtt lencséket és a gombát.Óvatosan összekeverjük, a lilahagyma karikákat a tetejére tesszük és leöntjük a salátalével. Annyi levet teszünk hozzá, hogy ellepje a hagymakarikákat. A tálat paradicsom szeletekkel díszíthetjük, néhány csepp olíva olajjal fényesítjük. 1-2 óra , de akár 1 nap állás után az ízek kiteljesednek és fogyasztható.

Ez a finomság rostban, fehérjében, vitaminban gazdag, szénhidrátot kis mértékben tartalmaz csak. Köretnek, főételnek is javasoljuk! Meg lehet próbálni a lencsét babbal helyettesíteni, ez is isteni étel, de ez esetben javasoljuk a szárazbab legalább 1 éjszakai előáztatását és a főzési idő is hosszabb!

Gombasaláta virslivel és krumplival
Nyomtatható változat

Hozzávalók:

5dkg szárított potypinka
5dkg szárított Fűszergomba
20dkg baromfi virsli
50dkg salátának való burgonya
2 fej lilahagyma esetleg fokhagyma is
Só, bors, babér, borecet, almaecet, balzsamecet, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Áztassuk be kb. 20 percre langyos vízbe gombáinkat.A beáztatott gombáinkat sós, babéros vízben 20 percig főzzük. Mossuk meg a krumplit és héjjában főzzük , ne túl puhára.
Forraljunk vízet, dobjuk bele a lobogó vízbe a virsliket és addig főzzük, míg ismét nem kezd forrni a főzővíz. Tisztítsuk meg a hagymánkat és karikázzuk fel. A felkarikázott hagymát enyhén sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Miután az előkészületek megtörténtek, hámozzuk meg a főtt burgonyát és vágjuk fel 0.5cm-es karikákra.Helyezzük salátás tálunkba, ezután a főtt gombákat rárétegezzük a krumplira, majd a karikára vágott virslivel ugyan ezt tesszük. Végül a hagymakarikák következnek! Salátalevet készítünk só, cukor, borecet segítségével és nyakon öntjük vele a salátástálban várakozó finomságainkat. Annyi lé kell csak, hogy a hagymát ellepje.Salátánk tetejét díszíthetjük pirospaprikával( édesnemes) , de csepegtethetünk rá olívaolajat, tökmagolajat is, nembeszélve a szarvasgoma olajról!

 Aki kedveli a fokhagymát, az a krumpli közé apróra vágott gerezdeket is szórhat - nem kötelező. Pár órás érlelés után ez a saláta is napokig fogyasztható. Reméljük összefutott a nyál a szájukban-nekünk igen.

Majonézes gombasaláta:
Nyomtatható változat

Hozzávalók:

10dkg szárított potypinka
3db alma
2db savanyú uborka
3db főtt krumpli
2 fej vöröshagyma
1 üveg szívbarát majonéz
Só, bors, babér

Elkészítés:

A gombát áztatjuk 20 percig langyos vízben, utánna főzzük 20 percig sóval, babérral.
Lehámozzuk az almát, kiemeljük magházát és apró kockákra vágjuk. A savanyú uborkát karikákra vagy kockákra szeljük.A héjában főtt szappanos krumplit apró kockákra vágjuk, meg a két fej vöröshagymát is. Tehetünk mellé tetszőleges mennyiségű póré vagy metélőhagymát felaprítva. Az előkészített alapanyagokat salátás tálba tesszük , óvatosan megkeverjük, majd 1 üveg szívbarát majonézzel nyakon öntjük és ismét vigyázva elkeverjük. A kész salátát, hogy még jobb kedvünk legyen, fogyasztásához díszítjük paradicsom szeletekkel és orvosizsálya levélkékkel.

Végül le kell, hogy írjuk: Ezeket az ételeket elkészíthetjük ecetes gombáinkból is, a dolgunk azonban egyszerűbb lesz, hiszen megspóroljuk a szárított gombák áztatását, főzését. Nosza rajta szívbetegek és megelőzni vágyó egészségesek: ki kell próbálni!

Jó étvágyat!

Amilyen későn érkezett idén a kikelet, olyan kitartó a nyár!
Olyan szép időnk van, hogy alig lehet elhinni az ősz beköszöntét.
Ősszel kezdődik a laskagombák szezonja!
Mivel ezt a fán élő gombát ragyogóan termesztik is, folyamatosan, olcsón hozzájuthatunk piacokon, zöldségeseknél.
Tudják –e, hogy ebből a gombából különösen ízletes pörköltöt készíthetünk, ha szárított gombákkal gazdagítjuk?

Mi így készítjük :

Hozzávalók 4 fő részére:

60dkg laskagomba
2 dkg fűszergomba ( sötét trombitagomba )
2 dkg szárított potypinka ( csoportos tuskógomba )
3-4 fej vöröshagyma
˝ dl napraforgó olaj
Csipetnyi só, bors
2 evőkanál pirospaprika
1 pohár tejföl

Elkészítés:

A szárított gombáinkat langyos vízbe áztatjuk kb. 20-30 percig.
Megvágjuk a hagymát, ki hogy szereti ( kockára , karikára).
Csíkokra vágjuk a lemosott laskagombát.
Teflon edényben üvegesre pirítjuk a hagymát, ezután hozzáadjuk a gombaszeleteket és a beáztatott, lecsepegtetett szárított gombákat.
Egy pici áztató levet is adhatunk hozzá. Fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
Ezután kis lángon tetszőleges sűrűségűre forraljuk.
Pörköltünkhöz eközben adjuk hozzá a pirospaprikát, a borsot és a sót. Bátran használhatunk más fűszereket is.
Tetszés szerint tejfölt is adhatunk hozzá a végén.

Tálalás:
Mint a pörköltöket általában. Köretként galuskát, kagyló tésztát, rizst, illetve
főtt burgonyát vagy burgonyapürét ajánlunk.
Salátaként : paradicsomot, káposztát, uborkát kínálunk.


Reméljük kipróbálják. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!


Gombás korhelyleves:Nyomtatható változat

 

Hozzávalók:

Tetszés szerinti mennyiségek! Nem lehet elrontani!!!

Savanyú káposzta
Szárított vargánya ( de lehet más szárított gomba is )
Füstölt szalonna
Vöröshagyma
Só, bors, babér, pirospaprika

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, a bőrkét is!
A hagymát felkarikázzuk. A káposztát felaprítjuk kb. 1cm-ként.
A megpirított szalonnára tesszük a hagymákat, röviden dinszteljük.
Utána jöhet a káposzta és 1 evőkanál pirospaprika. Elkeverjük és felöntjük bőségesen vízzel.
Beledobunk 1-2 marék szárított gombát, a babért. Ízesítjük sóval, borssal,és fedő alatt főzzük amíg a káposzta puha nem lesz.
Hidegen és melegen is fogyasztható!
Alkoholos bódultság után kitűnő gyógyír a gyomornak.


Jó étvágyat!


Fűszergombás, kelbimbós rakott tészta Új!Nyomtatható változat

Hozzávalók:

2 dkg szárított fűszergomba ( sötét trombiitagomba)
20 dkg kelbimbó
2 db sárgarépa
50 dkg száraztészta ( tetszés szerint akár csavart, fodros metélt)
20 dkg csirkemell vagy pulykamell
5 db tojás
4 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
10 dkg sajt
Olaj, vaj, zsemlemorzsa, só, borsikafű, kakukkfű

Elkészítés:

Párolóedénybe az előre beáztatott gombát, a megtisztitott és karikára vágott sárgarépát és a kelbimbót megpároljuk.
A csirkemellet a hagymán megpároljuk, majd kissé lepirítjuk. A tésztát kifőzzük.
Egy üvegtálat kivajazuk és zsemlemorzsával megszórjuk.Tésztával kezdük a tál megrakását, majd a zöldségek és a gomba, ismét tészta és addig folytatjuk, míg a végén a tetejére tészta kerül.
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, kicsit sózzuk, borsózzuk, kakukkfüvezzük és a tészta tetejére öntjük. Végül reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.


JÓ ÉTVÁGYAT !





Végre előbújt a cseh kucsmagomba.Igaz nálunk nem terem olyan sok , mint az Alföldön, de mi így is nagyon örülünk neki.







Vad erdei gombás raguvalNyomtatható változat

Hozzávalók:

1 kg vadhús ( lehet őz, szarvas , vaddisznó ) apróhús vagy combszelet
1 csg. Kotányi vadpác
2-3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
30 dkg zöldborsó
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
Szalonna
Só, bors, babérlevél
1 liter húslé
5 dkg szárított vargánya, érdestinorú, fenyötinorú, vagy erdei vegyes gombakeverék
2 dl vörösbor

Elkészítés:

A vadhúst lehetőség szerint 2-3 napra pácba tesszük.
A szárított gombákat langyos vízbe áztatjuk 15-20 percig.
Serpenyőben a szalonnán a vadhús mindkét oldalát megforgatjuk, félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, majd a szalonna zsírján megdinszteljük, rátesszük a hússzeleteket a karikákra vágott zöldségekkel, zöldborsóval együtt. Felöntjük a húslével, sózzuk, borsozzuk.
Lassú tűzön pároljuk fedő alatt.
Mikor már megpuhult a hús, 2 dl száraz vörösborral felöntjük és pár percig még hagyjuk a tűzön.
Köretként zsemlegombócot , som lekvárt ajánlunk hozzá.


JÓ ÉTVÁGYAT !


TEJFÖLÖS GOMBAPÖRKÖLT 4 SZEMÉLY RÉSZÉRENyomtatható változat

Hozzávalók:

1-3 fej vöröshagyma
2-4 gerezd fokhagyma
1/2 dl étolaj
10 dkg szárított gomba (ki melyiket szereti) VARGÁNYA, ÉRDESTINÓRU, FENYŐTINRÚ-(puhábbak), GALAMBGOMBA, POTYPINKA (ropogósabb)
2 dl tejföl
Pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízben áztatjuk 20-30 percig.
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. 1-2 gerezd fokhagymával együtt erre tesszük rá az áztató léből kivett gombát és felöntjük a léből annyira, hogy az éppen ellepje. Fedő alatt pároljuk 20 percig. Ezután adjuk hozzá az őrölt piros paprikát, sót, borsot, 1-2 gerezd fokhagymát felaprítva, majd 2-5perc keverés mellett megfelelően besűrítjük a pörköltöt és hozzáadjuk a tejfölt, melyet egyenletesen elkeverünk. Felforrás után kész a tejfölös gombapörköltünk. Köretnek főtt krumplit, tésztát, galuskát, krumpli pogácsát, esetleg főtt rizst ajánlunk.

JÓ ÉTVÁGYAT !

SAVANYÚ GOMBALEVES 4 SZEMÉLYRENyomtatható változat

Hozzávalók:

1/2 kg burgonya
1-2 fej vöröshagyma
1/2 dl étolaj
10 dkg erdei gomba (POTYPINKA, GALAMBGOMBA,VARGÁNYA) VAGY 1 ÜVEG 720ML ECETES GOMBA
2 dl tejföl
1 dl tej
2-3 evőkanál rétesliszt
Babérlevél, bors, tárkony v. petrezselyem zöld, só

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. A megtisztított,kis kockára vágott burgonyát átforgatjuk a hagymán és langyos vízzel felengedjük tetszés szerinti sűrűségig.(min.1,3 L víz)Babért,sót teszünk a lébe és addig főzzük amíg a krumpli majdnem megfő. Ekkor hozzáadjuk az áztató léből kivett gombát vagy az ecetes gombát leszűrve, lecsepegtetve. Maximum 20-25 percig együtt főzzük. Elkészítjük a tejfölös habarást a következő módon: A tejfölt felöntjük a tejjel, összekeverjük, hozzáadunk 2-3 evőkanál rétes lisztet az apróra vágott tárkonyt vagy petrezselyemzöldjét.
A fűszeres habarékot hozzáadjuk a leveshez és megvárjuk, míg felforr. Tovább főzni nem szabad, mert a tárkony elveszíti kellemes ízét. Pici ecettel savanyíthatjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!

Megjegyzés: Az áztatólét kis mértékben leves szaporításhoz vagy pörkölthöz, pácokhoz később felhasználhatjuk, de tárolni maximum 1-2 napig szabad a hűtőszekrényben.


Gombás muffinNyomtatható változat

Hozzávalók 12 db-hoz:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék szárított gomba kb. 2 dkg. ( vargánya, érdestinóru, potypinka, fűszergomba )
2 evőkanál olaj
2 evőkanál aprított bazsalikom
20 dkg liszt
12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg reszelt gauda v. trappista sajt
10 dkg fenyőmag
2 1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0.6 dl növényi olaj
3 dl író v. kefír


Elkészítés:

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
A gombát 15-20 percre beáztatjuk langyos vízbe.
Az olajat felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és a fűszereket, 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd tovább sütjük, míg a leve elpárolog.
A lisztet összekeverjük a maradék zsemlemorzsával, a sajttal, 5 dkg fenyőmaggal, sütőporral és a szódabikarbónával. Sózzuk, borsozzuk.
A tojást felverjük és jól kikeverjük az olajjal és az íróval v. a kefirrel.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és csak rövid ideig keverjük bele.
A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük, melyet kivajazunk,( nem kell hozzá papírt használni ) és rászórjuk a maradék fenyőmagot.
A sütőben ( középen ) 25-30 percig sütjük 180 fokon, illetve légkeveréses sütőben 160 fokon.
5 percig pihentetjük, kiszedjük és melegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: kb.25-30 perc
Darabonként kb: 280 kcal




Gombával töltött palacsinta Nyomtatható változat

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, csipetnyi őrölt bors, kb.2dl sör, szódavíz

Töltelékhez:

50 dkg erdeigomba, /lehet friss, vagy fagyasztott/, 2 fej hagyma, 1-2 babérlevél, pici só, bors, paprika, 2 dl tejföl

Elkészítés:

A 30 dkg lisztet elkeverem a tojással, kb. 1 dl szódavízzel.Ízesítem sóval, borssal, és annyi sört adok hozzá,hogy a szokásosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát kapjak.Amíg a tészta pihen, a felaprított gombát pár percig sós, forró vízben főzöm. Közben a hagymát üvegesre párolom,ráteszem a leszűrt gombát, borssal, paprikával ízesítem.Vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom.Ha kész, leszűröm a gomba levét, a gombát félre teszem, a levét egy kávéskanál liszttel, 2 dl tejföllel, kis babérlevéllel, hirtelen felfőzöm. Kisütöm a palacsintákat,a gombával megtöltöm. Úgy csomagolom be, mint a hortobágyi húsospalacsintát,egy kiolajozott tűzálló tálba rakom, majd jól átsütöm.Tálalásnál, a már tányérra kiszedett palacsintát a tejfölös szósszal megöntözöm.
Remélem sokan kipróbálják, és sokaknak ízleni fog! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Üdv Mindenkinek: Kornics Éva

Erdei gombás májpástétom Nyomtatható változat

Hozzávalók:

30 dkg máj ( csirke, pulyka )
60 g szárított érdestinóru
20 g szárított őzlábgomba ( porrá törve )
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db tojás
5-6 evőkanál főzőtejszín
4 evőkanál vörösbor
Póréhagyma v. snidling
Liszt, olívaolaj, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, só, bors
Petrezselyem.

Elkészítés:

A gombánkat beáztatjuk langyos vízben 20 percig. A májat a lisztbe megforgatom, majd az olívaolajon kisütjük. A gombát apróra vágom és szintén olajon megpirítom.
Az így kapott gombát és májat a petrezselyemmel és az apróra vágott hagymákkal ledarálom. Ehhez a péphez adjuk hozzá a tejszínt , a vörösbort, tojást és fűszerezzük.
Tálaljuk pirítóssal és kakukkfű teával.

Jó étvágyat !



Bulguros gomba zöldségekkelNyomtatható változat

Hozzávalók 4 személyre:

Javasoljuk, hogy rizikét vagy kucsmagombát szerezzünk be hozzá

40- 60 dkg erdei gomba vagy 4-5 dkg gombaszárítmány ( kucsma, érdestinóru, vargánya, potypinka, stb.. )
1-2 fej vöröshagyma
3-4 db kissebb sárgarépa ( karikára vagy kockára vágva )
20 dkg zöldborsó
40 dkg bulgur
étolaj
petrezselyem, lestyán
só, bors

Elkészítés:

Mielőtt hozzákezdenénk, néhány szó a bulgurról: Ez a török búza különleges eljárással készül és szerencsére egyre több helyen kapható. Mi egyre többször használjuk rizs helyett köretnek, stb.
Várjuk fórumunkon a véleményeket, javaslatokat.

Pároljuk meg a zöldségeket, gombát.Közben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát egy kis olajon serpenyőben, amikor ez készen van , tegyük rá a párolt gombát és zöldséget.Melegítsük fel, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre a tűzről.
Készítsük el a bulgurt: 1 rész bulgurt 2-3 rész sós vízben feltesszük főni. Nem kell kevergetni .Akkor kész, mikor a víz teljesen elpárolgott.
Amikor mindez kész van, összekeverjük a bulgurt a hagymás, gombás, zöldséggel és apróra vágott patrezselymet adunk hozzá, ezzel is átforgatjuk.
Tálaláskor reszelt sajttal vagy juhtúróval bolondíthatjuk.

Jó étvágyat !



Sült rókagomba egyszerűen Nyomtatható változat

Hozzávalók:

Tetszőleges mennyiségű burgonya, vöröshagyma
Egy marék rókagomba
1-2 dl étolaj
Só, bors, petrezselyem, paradicsom

Elkészítés:

Ahhoz, hogy egy jót együnk nem kell mindig csodareceptekre gondolnunk : Főzzük félkeményre hajában a burgonyánkat enyhén sós vízben. Közben pucoljuk meg jó néhány fej vöröshagymát, vegyük elő a fagyasztóból a rókagombánkat.
Serpenyőbe olajat öntünk, beletesszük sülni a hosszában kettévágott megtisztított hagymafejeket.A főtt krumplit 4-5 felé vágjuk és ezt is olajra tesszük sülni. Amikor kellően pirul a hagyma és a krumpli is, megsütjük a félfagyosan hosszában elvagdosott rókagombánkat.
Amikor a rókagomba redői , kalapszéle pirul, kiveszünk mindent a forró olajból, jól lecsepegtetjük, sózzuk, esetleg borsozzuk ,friss petrezselyemmel megszórjuk. Paradicsommal tálaljuk.
Kiadós, gyorsan elkészíthető húsmentes ételt sikerült készítenünk.

Jó étvágyat !



Gombával töltött őzlábgomba ősziesenNyomtatható változat

Hozzávalók 4 személyre:

6-8 db kinem terült kalap nagy őzlábgomba
40 dkg lila pereszke, szürke tölcsérgomba, rizike, mezei csiperke , stb ( lehet szárított gomba is 5-10 dkg )
1-2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyna
4-5 db zsemle
1-2 dl tej
4 db tojás
1 dl olaj
1 marék zsemlemorzsa
1 nagy csokor petrezselyem
Só, bors, majoranna, kakukkfű

Elkészítés:

1., Töltelék készítés: Hagymát, fokhagymát felaprózzuk, a zsemléket széttépjük és egy kis tejjel meglocsoljuk. Beleütjük a tojásokat, az apróra vágott gombákat és a jól megvágott petrezselyem zöldjét.is belekeverjük, fűszerezzük. Ha nagyon lágy a töltelék zsemlemorzsával sűrítjük. Megkóstoljuk és ha kell sózzuk.

2., Sütés előkészítés: Az őzlábgomba kalapokból óvatosan kitörjük a tönköket. A gombát nem mossuk, nem hámozzuk, esetleg kis ecsettel lepiszkálhatjuk róla a leveleket, ágdarabokat. Jénai tálba olajat öntünk és erre helyezzük a kalapokba töltelékkel felfelé álló őzlábakat. Hogy izgalmasabb legyen lekalapolhatjuk pereszkével, tölcsérgombával, gyűrűs tuskógombával. Amikor a tálunk megtelt a töltött gombafejekkel, alufóliával lefedjük és behelyezzük a sütőbe, kicsit pároljuk így, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, míg a töltelék és a kalapok pirulni nem kezdenek.

Ha valaki nem tud friss gombához jutni vagy esetleg mélyhűtötthöz, a töltelékhez adhat szárított gombát is , ilyenkor előtte be kell áztatni és utána megpároljuk vagy hagymás olajon sütjük meg.
Az őzlábkalapokat helyettesítheti piruló galóca ( felénk vértövű ), nagy csiperke kalappal, de ebben az estben már nem nevezhetjük ételünket: Gombával töltött őzlábgombának ősziesen.

Jó étvágyat !




Bimbós pöfeteg levesNyomtatható változat

Hozzávalók:


30 dkg Bimbós pöfeteg + szegfűgomba (ha van ).A két gombafaj ősszel egymás közelében terem, ugyanazon a termőhelyen !
60 dkg burgonya ( grulya, krumpli...)
1 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
30 dkg sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db paradicsom
Olíva olaj
Só, bors, babér, lestyán , ízvarázs, petrezselyem

Elkészítés:

Olíva olajon megdinszteljük a vöröshagymát, amikor üvegesedik, rátesszük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, kicsit megfuttatjuk, majd a kis kockára vágott krumplit is és felöntjük 1.5- 2 liter vízzel.
Beletesszük a megtisztított gombát.

A fokhagymát apróra szeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk és ezt is a levesbe tesszük.
Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint.
Cirka 20-30 perc alatt kész a könnyű kis levesünk, mely igen laktató krumpli tartalma miatt.

Elkészülése előtt néhány perccel az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.

Jó étvágyat !


Mezei csiperkés patiszon pörköltNyomtatható változat

Hozzávalók:


60 dkg mezei csiperke ( esetleg bimbós pöfeteg, szegfűgomba is kerülhet bele )
1 maréknyi szárított fűszergomba, potypinka, vargánya aprítva
2 fej vöröshagyma
1 db nagyobb patiszon ( csillagtök )
2 db paradicsom
2 db tv paprika
Olaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, tejföl

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. Rátesszük a kis kockára vágott csillagtököt ( mag nélkül ), a feldarabolt gombát, a négyfelé vágott paradicsomokat és a karikákra vágott tv paprikákat. Fedő alatt pároljuk, míg a zöldségek és a gomba levet ereszt.
Ekkor hozzáadjuk a felaprított fűszergomba őrleményt, melyet előtte 20 percre beáztattunk langyos vízben. Sózzuk, fűszerezzük és 10-15 percig pároljuk.
Levesszük a fedöt és a léből párologtathatunk,ha túl leveses a pörköltünk.
Tejföllel, petrezselyemmel tálaljuk.
Köretként tésztát, rizst , galuskát ajánlunk.

Az étel elkészíthető cukkinivel is és valamennyi erdei és mezei ehető gombával.
Aki szereti a lestyánt, pároláskor 1-2 levelet is tehet bele.

Igazi szívbarát étel ! Jó étvágyat !

Együnk sok salátát!:

Irodalmi áttekintésünkben található egy ragyogó receptes könyv :
Alberl L. ,Jászai T., Rauch E. : Vadontermő gombák receptkönyve .-Paginarium Fót 2001

E könyvben olvastunk a gévagomba fasírt készítéséről. Kipróbáltuk -többször is!
Vendégeink tanúsíthatják, hogy csodálatos, laktató ételt sikerült elkészítenünk.
E recept kínálta számunkra a továbbfejlesztés lehetőségét, a sárga gévagomba helyett, szárított gombáinkat tettük az alkotók közé ily módon:

 

 


Fotóink a sárga gévagomba fasírt elkészítéséről.

Gombafasírt aggteleki módon :Nyomtatható változat

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
10 dkg erdei gomba (VARGÁNYA, ÉRDESTINORÚ, GOMBAKEVERÉK) szárítmány
1 db kisebb fej kínai kel
4-5 db friss zsemle + zsemlemorzsa
0,2 dl tej
4-5 db tojás
Reszelt parmezán vagy füstölt sajt
Só, bors, vegeta

ELKÉSZÍTÉS:

Vegetás vízben puhára pároljuk a kínai kelt és utána jól lecsepegtetjük.
Beáztatjuk 20-30 percre langyos vízbe a kiválasztott gombát majd utána 10-20 percig főzzük.
Üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát.
Felvágjuk a zsemlét és tejjel megitatjuk.
Levesszük a tűzről a hagymánkat.
A pirított hagymához hozzáadjuk a lecsöpögtetett , apró laskákra vágott kínai kelt.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett apróra vágott gombát.
Apróra szaggatjuk a tejjel megitatott zsemlét és ezt is hozzáadjuk.
Felütjük a tojásokat, hozzá tesszük, majd megfűszerezzük sóval, borssal , kevés reszelt sajttal.
Jól összekeverjük. Ha a fasírt masszánk lazának bizonyul, zsemlemorzsát adunk hozzá.
A kész , 10-20 percet pihent masszánkból gombócokat vagy fasírt plecsniket formálunk .Zsemlemorzsában megforgatjuk és olajban kisütjük.
Egyszerűbb módja: kivajazott hőálló üvegtálba fasírthengert készítünk , tetejére sajtot reszelünk és kisütjük egyben.
Az egybe sült fasírt friss állapotban, forrón (a sajt és a kínai kel miatt) lágy , ezért egy kicsit várni kell a felszeletelésével.
Zöldség körettel, főtt vagy sült krumplival ínyenc csemege.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK !


 
Tejszínes csirkemell, gombával gazdagítva:Nyomtatható változat
 


Hozzávalók:

60dkg laskagomba
1 marék szárított vargánya
40 dkg csirkemell filé
1-2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl étolaj vagy olívaolaj
só, bors, babér, zsálya
4 dl tejszín
1 evőkanál rétesliszt

Elkészítés:

Beáztatjuk a szárított vargányát. Felcsíkozzuk a laskagombát és a csirkemell filét.( ha fagyos állapotban van a filénk, szabályos hasábokat vághatunk belőle könnyedén).
Apróra vágjuk a vöröshagymát, zúzzuk a fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk.
Serpenyőbe a laskagombát és a csirkemell csíkokat hozzáadva addig hevítjük, míg a csirkemell fehéredni kezd.
Utána a vargányát kevés áztatólével is hozzátesszük és fedő alatt 10-20 percig enyhe tűzön pároljuk.
Párolás közben ízlés szerint fűszerezzük.
A végén liszttel elkevert tejszínnel sűrítjük.
Köretként tésztát, galuskát, rizst ajánlunk.


Jó étvágyat hozzá!

 

Nyúlgerinc zöldségágyon:Nyomtatható változat
 


Hozzávalók:

2 db nyúlgerinc
8 dkg ( 10 szelet ) füstölt szalonna kakastaréjra vágva
30-40 dkg erdei gomba
2 db sárgarépa karikára vágva
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db újburgonya hasábnak szelve
2 dl fehérbor
Só, bors, ízvarázs, rozmaring

Elkészítés:

Jénai tálban megpároljuk a nyúlgerincet oly módon, hogy néhány szelet vékonyra vágott szalonnára fektetjük, hagymát, fokhagymát, újburgonyát szelünk mellé és hozzáadunk 2 dl fehérbort, fuszerezzük.
Párolóedényben gombát és tetszés szerint zöldségeket párolunk.
Elkészültével tálra tesszük a megfott, párolt nyúlhúst, zöldségeket, s ha úgy szeretjük, pirított szalonna tarajkákkal díszíthetjük.
A rozmaring ág jól illik ehhez a finom ételhez.


Jó étvágyat hozzá!



- oldal tetejére -
 

 
 
 
készítette: Dimensions Kft.
Siller Irén és Turcsányi Gábor fotói
Madárdal: Zsoldos Árpád felvétele