Történetünk ott kezdődött, hogy két fővárosi ember hátat fordítva a rohanó, zajos, zsúfolt világnak, elindult otthont keresni olyan hazai tájakra, ahol minden szépségével és nyugalmával él a természet.

Könnyen rátaláltunk Aggtelekre, ami a nyugalom szigete számunkra, s ahol a természet közelsége, a levegő, a környezet tisztasága mellett, kedves, segítő, befogadó emberekkel találkoztunk. Nem véletlen, hogy ezen a helyen a VILÁGÖRÖKSÉG tagjaként, Nemzeti Park működik.

Az általunk megtapasztalt csodából szeretnénk, ha Önök is részesülnének.
Arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük, feldolgozzuk, bemutatjuk mindazt az értéket, ami lábaink előtt hever, s amelyen nem szabad megszokásból átlépni.

Kötelességünknek érezzük, hogy az idelátogató városlakóknak és a jövő nemzedékének megmutassuk azokat a kincseket, amit ez a vidék rejt.

Tevékenységünket családi vállalkozás keretei között végezzük, Krisztina kereskedő, virágkötő–dekoratőrként, Gábor agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, gombavizsgáló szakellenőrként.


Köszönjük megtisztelő figyelmét.


Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@erdeigomba.hu
Tel: 06-30-9331-718


E rovatunk a honlap megszületése óta nem sokat változott Már elég régóta gondolkodunk azon, hogy elkezdjük bővíteni. Leírjuk, bemutatjuk azokat a dolgokat, melyek érdekesek lehetnek az életünket figyelemmel kísérők számára.

***

   
   
   

 

Elhatároztuk, hogy portánk rendbetételét a kerítésnél és a kapunál kezdjük. Ezt tettük önző érdekekből is, hiszen tavaszi időben vagy esőzéskor mindig nyakig sárosan jutottunk be a házba. A kerítéshez való anyagot már az első évtől gyűjtöttük mindenhonnan, ahonnan csak szabad.( az ANP tiltja a kőfejtést, gyűjtését vidékünkön). Az aggtelekiek apraja- nagyja segítette munkánkat!

Megálmodott gömöri kapus kőkerítésünket Pirity Attila tervezőmérnök odaadó segítségével és a kedvező időjárásnak köszönhetően kora tavasszal elkezdhettük építeni. Az építésnél is példa értékű volt a falubeliek összefogása és segítőkézsége.
Május elejére már az utcai parkosítással és a kijárat burkolásával foglalkozhattunk.
Jelenleg csak egy kispad hiányzik az utcán és elmondhatjuk, hogy hagyományőrzésből megszereztük első "ötösünket"...

***

Rakott sparhet készítés

Szabadtéri konyhánk az elmúlt évben finoman szólva elég gyalázatosan nézett ki, hiszen egyszerre mi sem tudunk mindent " készre" varázsolni.
Elhatároztuk, hogy múlt századi hagyományokat felidézve " újítunk" fel mindent.
A konyha falait zsilipelt formában új tölgydeszkákkal cseréltük ki, a hátsó oldalt pedig vályogtéglákból raktuk fel. Sokat gondolkodtunk, hogy min süssünk-főzzünk?.- Vegyünk lábas sparhetet vagy csikótűzhelyt?  Végül egy régebbi fűtőmasina mellett döntöttünk.
A tűzhely ajtói közül a hamuzóst és a rostélyt Irma nénitől kaptuk, a többi, no meg a sütő Oppenauer Péter kezemunkáját dícsérik. A főzőlapot és keretet a Salgótarjáni Mintaboltban vásároltuk.Utána már könnyű dolgunk volt, mert csak ki kellett jelölni a tűzhely alapot és következhetett a sározás... Szegő Őcsitől kapott bontott vályogtéglák segítségével megépítettük tűzhelyünket, tapasztottuk, meszeltük és gyorsan ki is próbáltuk, hogy van -e jó huzatja!
2008. július 5.-én föl is avattuk!
Első alkalommal gulyka készült rajta, így adóztunk a hagyományoknak a trizsi asszonyokkal.***

Kútunk újjászületése

Régi kút - megmentettük Kutunk mélysége 14 méter Rakott kő kút
   
  Új kút  


***

Rólunk írták  |  Vendégkönyv  |  Kispadon  |  Kapcsolatok  |  Videók  |  Riportok


 
 
 
készítette: Dimensions Kft.
Siller Irén és Turcsányi Gábor fotói
Madárdal: Zsoldos Árpád felvétele